Helaas kunt u deze reis niet reserveren omdat deze uitverkocht of (tijdelijk) niet beschikbaar is.

U kunt voor meer informatie bellen met: 088 - 0 885 886 (lokaal tarief).

v

Lodge safari door Zuidelijk Afrika - Desert & Delta

namibie-etosha7_s
Afrika.Victoria.Fallss
Himba-kindjes_s
namibie-himbastam2_s
himbaS
namibie-etosha6_s
Zuid-Afrika.olifantens
Zambia.Zimbabwe.VictoriaFallss
v
namibie-etosha7_s
Afrika.Victoria.Fallss
Himba-kindjes_s
namibie-himbastam2_s
himbaS
namibie-etosha6_s
Zuid-Afrika.olifantens
Zambia.Zimbabwe.VictoriaFallss
JG
Lodge safari door Zuidelijk Afrika - Desert & Delta
Klik op een prijs voor de totaalprijs
)
  • Prijzen
  • Inbegrepen
  • Dagprogramma
  • Accommodatie
  • Extra info
  • Plaatsinfo
  • Praktische info

Prijzen

Prijzen en data

  • -
  • +
n
v
Aantal kinderen
(0 t/m 17 jaar)
n
Een ogenblik geduld.

De prijsinformatie wordt opgehaald.

Klik op een prijs voor een berekening van de totale reissom. De prijzen zijn per persoon en inclusief kortingen, exclusief reserveringskosten en het Calamiteitenfonds?

Inbegrepen

Inbegrepen & niet inbegrepen

Inbegrepen

• Vliegreis Amsterdam-Windhoek en Victoria Falls-Amsterdam bji vertrek vanaf april met Air Namibia (met overstap) (voor meer informatie over de vlucht zie het tabblad Vluchtinfo)
• Vliegreis Maun-Moremi Crossings v.v.
• Luchthavenbelastingen en brandstofheffing
• Transfers luchthaven-hotel v.v.
• Rondreis met internationaal reisgezelschap per comfortabele safaritruck zoals beschreven
• Engelssprekende reisleiding/chauffeur en kok
• Verblijf in hotels/lodges
• 14x ontbijt, 11x lunch en 9x diner
• Entreegelden Nationale Parken
• Beschreven excursieprogramma

Niet inbegrepen

• Niet genoemde maaltijden
• Facultatieve excursies
• Eventuele verplichte lokale gidsen
• Fooien
• Reis- en annuleringsverzekering

Toeslagen

• Reserveringskosten € 19,50 per boeking (verplicht)
• Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen (verplicht)
• NS-Combikaart € 28 p.p. (optioneel, meer info)

Extra informatie

• Reisprogramma onder voorbehoud van wijzigingen
• Let op! de minimum leeftijd voor het deelnemen aan deze reis is 12 jaar!
• Het kan zijn dat op de terugvlucht van Victoria Falls naar Amsterdam 3 overstappen zijn

Groepsgrootte en annuleringstermijn

Minimum aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze reis: 4
Uiterste termijn van annulering wegens onvoldoende deelname: 21 dagen voor vertrek.
Minimum aantal deelnemers en uiterste termijn van annulering is niet van toepassing op een reeds gegarandeerde vertrekdatum

Dagprogramma

Desert & Delta

1e dag - Amsterdam - Windhoek

v

We vliegen van Amsterdam naar Namibië.

2e dag - Windhoek - Swakopmund

Na aankomst in Windhoek volgt de reis naar Swakopmund, stad tussen oceaan en woestijn. Hier brengen we de komende 2 nachten door.

Wanneer uw vlucht in de middag of avond aankomt verblijft u 1 nacht in Windhoek en 1 nacht in Swakopmund.

3e dag - Swakopmund

v

Een dag in de koloniale badplaats Swakopmund die u geheel naar eigen wens kunt indelen. Gaat u genieten aan het strand of wat winkelen? Er worden ook diverse facultatieve excursies aangeboden, zoals quadbiken, sandboarden of skydiving voor de sportievelingen onder u. Ook vissen is mogelijk, evenals een rondvlucht over de zandduinen.

4e dag - Kamanjab-Himba stammen

v
Himba-kindjes_s
namibie-himbastam2_s
himbaS
Himba-kindjes_s
+2
namibie-himbastam2_s
+1

Noordwaarts en dieper Nambië in, naar onze volgende bestemming Kamanjab. Dit is het gebied van de Himba-stammen, die nog altijd op nomadische wijze leven en met hun vee door het desolate gebied trekken. We zoeken één van de stammen op en maken kennis met hun manier van kleden en leven! Absoluut een geweldige ervaring. Reisafstand ca. 220 km, reistijd ca. 5 tot 6 uur.

5e en 6e dag - Etosha National Park

v
namibie-etosha6_s

Op weg naar het beroemde Etosha National Park, zonder twijfel één van de hoogtepunten van deze reis. Dit is één van de grootste en belangrijkste wildparken van Afrika en we hebben deze dagen ruimschoots de tijd om te genieten van de natuur- en wildpracht! Dit reservaat, in 1907 uitgeroepen tot Nationaal Park, heeft een oppervlakte van maar liefst 22.270 km² en herbergt een indrukwekkende fauna van 114 zoogdiersoorten, 340 vogelsoorten, 110 reptielensoorten, 16 amfibiesoorten en (verrassend) 1 vissoort. Etosha is gelegen rondom een zoutmeer van ca. 5.000 km², hetgeen de naam verklaart: Etosha betekent namelijk ‘grote witte vlakte’. We maken hier verschillende gamedrives waarbij de kans groot is dat we wilde dieren spotten! Optioneel kunt u deelnemen aan een avontuurlijke nachtsafari! Reisafstand ca. 220 km, reistijd ca. 3 tot 4 uur.

7e dag - Etosha NP - Windhoek

Na een laatste gamedrive in de ochtend reizen we naar Windhoek. Onderweg pauzeren we bij een populaire markt, waar tal van handgemaakte producten worden verkocht. ’s Middags een korte stadstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Windhoek, zoals de Alte Feste (het oude fort), de Christuskirche en het Tintenpalast (parlementsgebouwen). De Duitse namen en architectuur herinneren ons duidelijk aan het koloniale verleden van de stad! Vanavond facultatief diner bij Joe’s Beer House. Want wist u dat Windhoek een belangrijk bierbrouwerijcentrum is? Reisafstand ca. 550 km, reistijd ca. 7 tot 9 uur.

8e dag - Windhoek - Botswana - Ghanzi

Via een mooie route bereiken we de grenspost Buitepos, waar we Botswana binnen rijden. We overnachten in Ghanzi, waar we vanavond kennismaken met de Bosjesmannen en getuige zijn van een traditionele dansvoorstelling. Reisafstand ca. 540 km, reistijd ca. 8 tot 9 uur.

9e dag - Ghanzi - Okovango Delta

v

Met het ochtendgloren staan we op voor onze tocht naar Maun, de toegangspoort tot de Okavango delta. Deze delta is één van de grootste delta’s ter wereld. Lagunes, eilandjes, palmbossen, exotische planten en vele wilde dieren bepalen hier het beeld. Meer dan 95% van het water in de delta verdampt voordat het de Thamalakane Rivier nabij Maun bereikt. Het is een uniek paradijs op aarde! In Maun bereiden we ons voor op de komende 2 dagen waarin we de delta zullen gaan verkennen. Reisafstand ca. 300 km, reistijd ca. 4 tot 5 uur.

10e en 11e dag - Okavango Delta

v
+3
+2

We vliegen in ca. 20 minuten van Maun naar Moremi Crossings (max. 10 kg bagage per persoon), waar we de komende 2 nachten verblijven in het wild, met op de achtergrond ongetwijfeld nijlpaarden en kikkers die ons ‘toezingen’ in de stille avond en nacht. Ter plaatse maken we gebruik van mekoros, traditionele kano’s, waarmee we smalle deltakanalen volgen, door lagunes en langs eilandjes varen. Grote kans dat we krokodillen en nijlpaarden in het water om ons heen ontdekken! Dat wordt genieten van het rijke vogelleven en de overweldigende natuur!

12e dag - Okavango Delta - Gweta

We nemen afscheid van de delta en vliegen terug naar Maun, vanwaar we per truck naar Gweta rijden. Gweta is gelegen halverwege Maun en Nata, op de grens met het Makgadikgadi Pans National Park. Dit park was eens een enorm meer met een diepte van zo'n 30 meter en een oppervlakte van 80.000 km². Met de klimaatsverandering die ruim 10.000 jaar geleden inzette, begon het Makgadikgadi meer op te drogen. Wat overbleef? Enorme pannen met zoutkorsten en een veelzijdige fauna! Per jeeps en mokoros gaan we op verkenning, onder andere bij de rivierbedding van de Boteti rivier. Reisafstand ca. 200 km, reistijd ca. 3 tot 4.

13e dag - Gweta - Chobe National Park

v
Zuid-Afrika.olifantens
Zuid-Afrika.olifantens

Op weg naar het beroemde Chobe National Park, het volgende natuurjuweel dat we zullen bewonderen! Dit natuurpark herbergt tal van verschillende landschappen, van moerassen tot tropische gebieden en van woestijnachtige regio’s tot vruchtbare graslanden. Dit is het absolute domein van de olifanten (de olifantenpopulatie is gigantisch), maar we kunnen er nog veel meer dieren bewonderen, waaronder buffels en giraffen. Ook de majestueuze Afrikaanse visadelaar draait hier langzaam en fier haar rondjes op zoek naar prooi. De middag staat in het teken van een riviercruise. Op zoek naar de wilde dieren! Reisafstand ca. 400 km, reistijd ca. 6 tot 7 uur.

14e dag - Kasane - Victoria Falls

v
Zambia.Zimbabwe.VictoriaFallss
Zambia.Zimbabwe.VictoriaFallss

Maakt u vanochtend nog een facultatieve gamedrive door het Chobe National Park? Het laatste deel van onze tocht brengt ons naar de machtige Victoria Falls in Zimbabwe. Toen David Livingstone deze watervallen voor de eerste keer zag zei hij: ‘Op plaatsen zo mooi als deze moeten zelfs engelen verbaasd zijn geweest’. Het zien van deze watervallen is bijna een spirituele belevenis en zeker één die u nooit zult vergeten! Vanavond kunt u tijdens de zonsondergang optioneel een cruise maken over de Zambezi-rivier, die de watervallen voedt. Reisafstand ca. 100 km, reistijd ca. 2 uur.

15e dag - Victoria Falls

v
Afrika.Victoria.Fallss
Afrika.Victoria.Fallss

Een hele dag in het teken van de machtige watervallen. U kunt vandaag kiezen voor tal van facultatieve activiteiten, zoals raften, bungeejumpen of paardrijden.

16e dag - Victoria Falls - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

17e dag - Amsterdam

Aankomst op Schiphol.

Het dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Accommodatie

Safaritrucks en lodges

Safaritruck

v
safaritruck1_s
safaritruck7_s
safaritruck2_s
safaritruck6_s
safaritruck5_s
safaritruck4_s
safaritruck3_s
safaritruck1_s
safaritruck7_s
safaritruck2_s
+5
safaritruck6_s
+4

De safaritruck is voorzien van grote ramen zodat iedereen een goed uitzicht heeft, zitplaatsen voor iedereen, bagagerekken boven de zitplaatsen, kluisje(s) voor waardevolle documenten, radio, een volledig uitgeruste (compacte) keuken waar de maaltijden bereid worden, koelkast, informatief leesmateriaal en spelletjes. Een aantal trucks beschikken ook over een groot uitschuifbaar zonnescherm dat voor voldoende schaduw zorgt.

• Door ruimte in het bagageruim is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen!
• Maaltijden vinden plaats bij de truck en onderweg op parkeerplaatsen

• Bent u 65 jaar of ouder en wilt u een van onze safarireizen boeken, dan dient u een medische verklaring in te vullen. Download het formulier via deze link .

Lodges

v
lodge1_s
lodge2_s
lodge1_s
lodge2_s

Hieronder vindt u een selectie van de campings, lodges of hotels die we aandoen tijdens deze reis. Deze accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Houd er rekening mee dat bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar/geopend kunnen zijn.

Bij een lodgesafari reist u per safaritruck, maar overnacht u niet in tenten, maar in eenvoudige toeristenklasse lodges/chalets (veelal in bungalowstijl, soms met 2 aparte slaapkamers met gedeelde badkamer). Sanitaire voorzieningen zijn veelal voor gezamenlijk gebruik. Neem uw eigen handdoeken mee, deze zijn niet altijd voorzien.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sentrim Boulevard - Nairobi

Overnachting in een kamer met eigen sanitair.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Masai Mara Camp - Masai Mara National Reserve

Overnachting in een permanente safaritent met gezamenlijke toilet- en douchefaciliteiten.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Lake Kivu Lodge - Lake Nakuru National Park

Overnachting in een kamer met gezamenlijke toilet- en douchefaciliteiten

-------------------------------------------------------------------------------------------

Eden Rock Resort - Jinja

Overnachting in een kamer met gezamenlijke toilet- en douchefaciliteiten.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kabalega Resort Hotel - Masindi

Overnachting in een kamer met gezamenlijke toilet- en douchefaciliteiten

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sky Hotel - Kampala

Overnachting in een kamer met eigen sanitair

-------------------------------------------------------------------------------------------

Lake Bunyonyi Overland Resort - Lake Bunyonyi

Overnachting in een kamer met eigen sanitair

-------------------------------------------------------------------------------------------

Naiberi River Camp - Eldoret

Overnachting in een kamer met gezamenlijke toilet- en douchefaciliteiten

-------------------------------------------------------------------------------------------

Extra info

Algemene informatie kampeer- en lodgesafari's

Niveau van de reis

v
Safaritruck-Zuid-Afrika_s

Voor deze reis is het van belang dat u over een redelijke basisconditie beschikt. Naast uw gezondheid is ook uw reisinstelling van belang: wees bereid op onverwachte omstandigheden! In de modder staan om een vrachtwagen te duwen, in een boom klimmen omdat er een kudde buffels aankomt, vertraging vanwege mechanische problemen… het kan gebeuren op deze avontuurlijke reis!

Internationaal reisgezelschap

v

Deze rondreis wordt uitgevoerd met een internationaal reisgezelschap. De groepen bestaan meestal uit ca. 20 mensen bij de kampeersafari’s (max. 24 personen) en max. 18 bij de lodgesafari’s. De meeste passagiers komen uit Australië, Nieuw Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord- en Zuid Amerika. Hoewel er vaak stellen en vriendengroepen zijn die de reis samen boeken, zijn er ook alleengaande reizigers. De verhouding man-vrouw is meestal ongeveer gelijk. De gemiddelde leeftijd varieert van ca. 18 tot 55 jaar (waarbij de gemiddelde leeftijd bij de kampeersafari’s over het algemeen wat jonger is dan bij de lodgesafari’s).

Kampeersafari: slapen in tenten

v
tent3_s
tent1_s
tent4_s
tent3_s
tent1_s
tent4_s

Bij een kampeersafari verblijft u in safaritenten (max. 2 personen, min. afmeting: 2,2 m x 2,2 m) van stevig canvas, voorzien van een klamboe en een matras van schuim. De meeste campings beschikken over toilet- en douchefaciliteiten (niet altijd is er warm water beschikbaar). Het kan ook zijn dat u een aantal nachten doorbrengt op bushcamps zonder faciliteiten. U dient elke avond zelf uw tent op te zetten. Neem een eigen slaapzak, kussentje en handdoek(en) mee. Er is onvoldoende tijd/gelegenheid om deze ter plaatse aan te schaffen. In grotere plaatsen zoals Kaapstad, Swakopmund, Windhoek, Maputo of Johannesburg verblijft u in toeristeklasse lodges waar u de kamer deelt met medereizigers

Lodgesafari: slapen in lodges/chalets

v
lodge1_s
lodge2_s
lodge1_s
lodge2_s

Bij een lodgesafari reist u per safaritruck, maar overnacht u niet in tenten, maar in eenvoudige toeristenklasse lodges/chalets (veelal in bungalowstijl, soms met 2 aparte slaapkamers met gedeelde badkamer). Sanitaire voorzieningen zijn veelal voor gezamenlijk gebruik. Neem uw eigen handdoeken mee, deze zijn niet altijd voorzien.

Maaltijden

v
safaritruck5_s

Tijdens uw reis zijn er veel maaltijden inbegrepen. Deze worden op de camping, truck, lodge of onderweg bereid door de kok die met u mee reist. In de truck zijn stoeltjes aanwezig. Er wordt wel verwacht dat er altijd 2 of 3 mensen uit de groep meehelpen het eten te bereiden door bijvoorbeeld groente te snijden of te wassen en stoelen klaar te zetten. Na afloop van de maaltijd zal ook meegeholpen worden met afruimen en afwassen.

Een gemiddelde dag

v
safaritruck1_s

De dagen beginnen over het algemeen vroeg, zo rond 06.00 uur (soms wat vroeger om de Afrikaanse zonsopgang te bewonderen!). Vertrek rond 07.00 uur, na het ontbijt. Onderweg is er een lunchpauze en in de namiddag staan ontspanning, verkenning en excursies op het programma. De avonden worden meestal doorgebracht rond het kampvuur. Van de reizigers wordt verwacht dat ze meehelpen bij het afwassen. Wilt u helpen met koken… dit is niet verplicht, maar mag altijd! Het reizen per safaritruck gaat niet altijd zo vlot als we gewend zijn. De dagafstanden die afgelegd moeten worden zijn meestal groot en de gemiddelde snelheid ligt rond de 80 km per uur. Op onverharde wegen met kuilen en bulten wordt deze snelheid uiteraard flink gereduceerd vanwege de veiligheid. Houd altijd in gedachten: het hoort allemaal bij de Afrika-ervaring!

Wat mee te nemen?

Belangrijk! Pak uw bagage in één slappe sporttas of rugzak van max. 20 kg. Het is NIET mogelijk om een harde koffer mee te nemen! De bagageruimte van de safaritrucks is beperkt. Bovendien moet u uw bagage zélf kunnen tillen, dus neem vooral niet teveel mee!
* Tijdens de okavango delta excursie kunt u de overige bagage in de truck achterlaten.

Handig om mee te nemen: slaapzak en kussen (bij kampeersafari) • handdoeken (kampeer en lodgesafari) • kleine dagrugzak • sport-/wandelschoenen • warme kleding voor de avond/nacht • makkelijk wasbare, sneldrogende en strijkvrije katoenen kleding, zowel met korte als lange mouwen (bescherming tegen muggen) • zwemkleding • zonnehoed of pet • regenjas/poncho • vochtige doekjes (snoetenpoetsers) • zonnebrandcrème • kleine reisapotheek (o.a. muggenwerend middel met DEET, pijnstillers, pleisters, antidiarree middel, lippenbalsem e.d.) (in de safaritruck is een EHBO-kit aanwezig voor noodgevallen) • een beetje wasmiddel (in een zakje of flesje) • een paar wasknijpers • (hoofd)zaklamp • voldoende fotogeheugen en batterijen • kopieën van uw waardevolle documenten (paspoort e.d.).

Geldzaken

Neem voldoende contant geld mee, in Amerikaanse Dollars of Zuid-Afrikaanse Rand (bij reizen door Zuid-Afrika & Namibië) (bij voorkeur in coupures van 20 of 50 USD). Creditcards (worden niet overal geaccepteerd) raden we af. Neem liever te veel geld mee dan te weinig, geld bijpinnen is onderweg alléén in de grote steden mogelijk.

Indicatie budget

Reken voor persoonlijke uitgaven ca. USD 10 tot 15 (ca. R 50) per persoon per dag. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van uw uitgavenpatroon (Rookt u? Houdt u van shoppen? Wilt u tussendoor ook wat snacks nuttigen? Drinkt u ’s avonds een of meerdere biertjes of een flesje water?). De meeste maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zijn bij de reissom inbegrepen. Belangrijk is ook het feit of u van plan bent om veel optionele excursies bij te boeken.

Fooien
Bij deze reizen is er meestal iemand in de groep die enveloppen o.i.d. voor fooien rond zal laten gaan. Uiteraard bent u vrij om zelf te bepalen wat u wilt geven. Gebruikelijk is een bedrag van ca. USD 1 (of ca. R 5) per persoon per dag per gids (meestal 1 gids, 1 kok en 1 chauffeur).

Plaatsinfo

Namibië

v
Sossusvlei-dune-45_s
Namibie.Etoshas
Namibie.Kalahari.woestijns
namibie3_s
shipwreck (AP©)S
111 elewaters
Sossusvlei-dune-45_s
+5
Namibie.Etoshas
+4

Namibië… verrassend veelzijdig en ronduit fascinerend! Hyena’s, leeuwen, stokstaartjes, antilopen, vogels en reptielen… al deze dieren voelen zich uitstekend thuis in dit indrukwekkende land, waar de ruige Atlantische kust fel contrasteert met de rode duinen van de Sossusvlei. Ook imposante kloven en onherbergzame woestijngebieden dragen bij aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht die het land heeft op toeristen. Het culturele erfgoed is tevens zeer rijk en boeiend. De Portugese ontdekkingsreizigers, die aan land kwamen bij Diaz Point, lieten duidelijk hun sporen na. Ook herinneren diverse plaatsnamen en bouwstijlen nog duidelijk aan de korte tijd dat het land een kolonie van Duitsland was. Tot slot maakt de diversiteit aan stammen en rassen Namibië met recht een vakantiebestemming die u gezien moet hebben!

Zimbabwe

v
Victoria watervallen
Victoria watervallen
Victoria watervallen

Prachtige safarimogelijkheden in ongerepte natuurparken en bijkomen in de mooie, schone steden als Harare en Bulawayo. Schitterend Zimbabwe is nog niet overspoeld door toeristen en dat is een groot raadsel, want het heeft bijzonder veel fraais te bieden. Een bezoek aan de machtige, meer dan 1 km brede, Victoria Falls mag ook zeker niet ontbreken tijdens een reis door Zimbabwe! U zult versteld staan van dit oorverdovend ruisende natuurwonder!

Botswana

v

Botswana is een land dat nog relatief onontdekt is, maar zeer zeker het ontdekken waard is als u houdt van ongerepte natuurgebieden! Het is rijk aan uitgestrekte vlaktes en gevarieerde landschappen (waaronder de oase Okavangodelta en de wereldbereoemde Kalahari-woestijn die een groot deel van het land in beslag neemt)! Met name voor safarigangers is het een populaire vakantiebestemming!

Praktische info

Belangrijke informatie Botswana

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Republic of Botswana
Oppervlakte: ca. 600.000 km² (ca. 14 x zo groot als Nederland)
Ligging: in het zuiden van Afrika, grenzend aan Zuid-Afrika, Zambia, Zimbabwe en Namibië
Hoofdstad: Gaborone
Inwoners: ca. 2 miljoen
Taal: Engels (officieel) en Setswana
Staatsvorm: presidentiële republiek
Valuta: Botswana Pula (BWP)
Tijdverschil: +1 uur
Voltage: 220/240 Volt (wereldstekker aanbevolen)

Grensdocumenten/visum

U dient voor Botswana in bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat nog tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Een visum is voor Nederlandse burgers niet vereist.

Hotels in Botswana kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Botswana noodzakelijk is/zijn! Visumaanvragen voor niet-Nederlanders kunnen door Kras niet geregeld worden. Ook hiervoor dient u, indien nodig voor uw reis, zélf te zorgen.
Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Toeristenbelasting

Met ingang van 1 juni 2017 wordt er in Botswana een toeristenbelasting geheven. Deze bedraagt USD 30 per persoon en dient ter plaatse bij de grensovergang of op het vliegveld betaald te worden.

Vlucht

Kras heeft geen reizen met een vlucht naar of van Botswana. Alle reizen gaan overland door Botswana (van buurlanden Namibië of Zuid-Afrika naar Zimbabwe of vice versa).

Telefoon/internet

Er is over het algemeen een goed werkend telefoonnet in Botswana. Bellen vanuit de hotels is uiteraard ook mogelijk, maar is een kostbare aangelegenheid! Uw mobiele telefoon kunt u over het algemeen wel gebruiken, informeer voor uw vertrek bij uw provider naar de kosten en mogelijkheden.
Internetten kunt u (tegen betaling) in de vele internetcafés en veelal ook in de hotels.

Veiligheid

Net als in veel andere landen, heeft ook Botswana te maken met criminaliteit. Als u zonder begeleiding van een gids op pad gaat, moet u goed op uw hoede zijn! Wij raden u daarom aan in een groepje van minimaal vier personen te gaan en sieraden of andere waardevolle spullen (zoals een fotocamera of filmapparatuur) NIET zichtbaar te dragen. Vermijd tevens afgelegen en slecht verlichte plaatsen en zorg ervoor dat u niet meer buiten bent als het donker is. Wij raden u aan kopieën te maken van uw reisdocumenten en alleen deze tijdens verplaatsingen mee te nemen.

Bevolking/cultuur

Ca. 80% van de bevolking van Botswana behoort tot de Tswana stam. Andere bevolkingsgroepen zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en Bosjesmannen. Ca. 30% van de bevolking van Botswana is christelijk en er zijn daarnaast ook vele traditionele Afrikaanse geloven. Er worden in Botswana 30 (!) verschillende talen gesproken.

Klimaat

In de zomer (september tot april) zijn er regen- en donderstormen (doorgaans korte maar hevige buien, met name in december, januari en februari). De dagen en nachten zijn heet, tot boven de veertig graden, met een fikse (vaak korte) afkoeling na een regenbui. De winter (mei tot en met juli) is het kouder en veelal droog. Vooral 's nachts en 's ochtends vroeg kan de temperaturen flink dalen. De beste reistijd voor Botswana zijn de maanden april t/m oktober. De vloed in de Okavango Delta is meestal op het hoogst in augustus. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.weeronline.nl.

Eten en drinken

Wild, rundvlees en Zuid-Afrikaanse gerechten zijn prominent aanwezig in de Botswaanse keuken. Een traditioneel gerecht is de maïspap sadza. Bier gebrouwen in Botwana (merk: Bojalwa) is van goede kwaliteit en natuurlijk kunt u er ook Zuid-Afrikaanse wijnen van goede kwaliteit verkrijgen, veelal tegen schappelijke prijzen.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
- eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
- pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
- kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
- was voor het eten goed uw handen
- wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
- gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes).

Het water dat in Botswana uit de kraan komt is niet drinkbaar. Flessen water zijn overal verkrijgbaar! Let u er op dat de flessen verzegeld zijn, ook in restaurants en hotels.

Omdat u naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij u adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). U kunt 'avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed anti-muggen middel met DEET gebruiken.


Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Botswana boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen Italië zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.


De lokale munteenheid van Botswana is de Pula. We raden u aan om dollars mee te nemen (contant in kleine coupures en/of in Travellers Cheques). Er zijn vrijwel geen mogelijkheden om geld te pinnen. Internationale creditcards worden in hotels, restaurants e.d. meestal geaccepteerd.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

Het prijsniveau in Botswana ligt lager dan in Nederland.

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. U moet er niet vanuit gaan dat het water en de elektriciteit altijd van zelfsprekend is. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.

Belangrijke informatie Namibië

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Republic of Namibia
Oppervlakte: 824.292 km² (ca. 21 x Nederland)
Ligging: Namibië grenst in het zuiden aan Zuid-Afrika, in oosten aan Botwana en noorden aan Angola. Het westen van Namibie grenst aan de Zuid-Atlantische oceaan.
Hoofdstad: Windhoek
Inwoners: ca. 2,1 miljoen
Taal: Engels, Afrikaans, Duits
Staatsvorm: Republiek
Valuta: Namibische dollar (NAD)
Tijdverschil: + 1 u (alleen in wintertijd)
Voltage: 220 – 240 Volt
Verkeer: linksrijdend

Grensdocumenten/visum

Voor Namibië heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Een visum is niet nodig.

Hotels in Namibië kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).


Noot: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Namibië noodzakelijk is/zijn • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Gemiddeld bedraagt de vliegtijd voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Windhoek ca. 11 tot 12 uur.

Vertrekbelasting

Er wordt geen vertrekbelasting geheven.

Telefoon/internet

Het bereik van uw Europese mobiele telefoon is beperkt tot de meeste grotere steden en hun omgeving. Informeer vooraf bij uw provider. In afgelegen gebieden gebruikt men satelliettelefoons.
Internetcafé’s zijn in (middel)grote steden te vinden. Ook kunt u in de meeste hotels gebruikmaken van internet.

Veiligheid

Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Namibië criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist, vooral in de grote steden. Het wordt dan ook sterk afgeraden om sieraden of andere waardevolle zaken (gsm, fototoestel, filmapparatuur etc.) zichtbaar op straat te dragen. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plekken en zorg ervoor dat u vóór het donker binnen bent. Maak van reisdocumenten kopieën en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen. Aangeraden wordt niet alleen op pad te gaan, maar waar mogelijk in groepjes (minimaal 4 personen), zeker wanneer u genoodzaakt bent in de grote steden geld te pinnen. We geven u het dringende advies zogeheten townships slechts met deskundige begeleiding te bezoeken.

Bevolking/cultuur

In Namibië leven minstens elf verschillende bevolkingsgroepen, waarvan de Ovambo met 1 miljoen de grootste is. Deze groep woont in het centrale noorden van Namibië. Verder komen onder meer de volgende stammen voor: Khoi-Khoi, San de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en Kaokovelders.

Klimaat

In de Namibische winter (juni-juli) is de temperatuur overdag aangenaam. De nachten kunnen fris zijn, zeker in de woestijn. Dit is ook het droge seizoen, waarbij er nagenoeg geen neerslag valt en de dieren in de wildparken zich het best laten zien. In de Namibische zomermaanden (december-januari) kan de temperatuur overdag behoorlijk oplopen, vooral in de woestijn. Het is meestal wel een droge warmte. Voor een actueel overzicht kunt u kijken op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

Het eten in Namibië weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Vleesgerechten, inclusief rundvlees, lamsvlees en wild, zijn prominent. Dankzij de rijke visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. De Duitse traditionele vleeswaren maken eveneens deel uit van de Namibische keuken. Vooral in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants waarin vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld vertegenwoordigd zijn.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich n.l. de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
• eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
• pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
• kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
• was voor het eten goed uw handen
• wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
• gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes)

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Namibië boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar.
U kunt in Namibië overal met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen, we raden u dan ook aan deze voldoende in contanten mee te nemen (vooraf bij uw bank of bij het GWK te verkrijgen). Travellers Cheques worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. De bekende creditcards (VISA / MasterCard) worden ook bijna overal geaccepteerd, echter vooral in de luxere hotels, restaurants en winkels. Pinnen kan meestal in de grote steden.

Gebruik bankpas in het buitenland

Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch € 10, diner € 20
- indicatieprijs kop koffie € 1,75, glas fris € 2,50, glas bier € 2,75, fles wijn € 8-15

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.

Belangrijke informatie Zimbabwe

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Republiek Zimbabwe
Oppervlakte: 390.759 km²
Ligging: in zuidelijk Afrika, grenzend aan Botswana, Zambia, Zuid-Afrika en Mozambique
Hoofdstad: Harare
Inwoners: ca. 12,6 miljoen
Taal: Shona, Ndebele en Engels
Staatsvorm: Republiek
Valuta: Zimbabwese dollar (ZWD)
Tijdverschil: zomer -1 uur, winter +1 uur
Voltage: 220/230 Volt (wereldstekker aanbevolen)

Grensdocumenten/visum

U dient voor Zimbabwe in bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat nog tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Ook dient u over een retourticket te beschikken en u moet kunnen aantonen dat u voldoende geld heeft om uw verblijf in Zimbabwe te bekostigen. Tevens is een visum vereist (bij aankomst te verkrijgen, kosten ca. USD 30 per persoon). Alleen contante betaling mogelijk.

Hotels in Zimbabwe kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

Noot: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Zimbabwe noodzakelijk is/zijn • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Een vlucht van Amsterdam naar Victoria Falls (met 1 of 2 x overstappen) duurt ca. 14 tot 16 uur.

Vertrekbelasting

De vertrekbelasting die in Zimbabwe geheven wordt, is in de ticketprijs inbegrepen.

Telefoon/internet

Er is over het algemeen een goed werkend telefoonnet in Zimbabwe. Bellen vanuit de hotels is uiteraard ook mogelijk, maar is een kostbare aangelegenheid! Het is raadzaam van te voren naar de prijzen te informeren. Het nadeel van bellen uit een telefooncel is echter dat Zimbabwe geen kaarttelefoons kent en u dus een flink aantal munten nodig heeft. Uw mobiele telefoon kunt u over het algemeen wel gebruiken, informeer voor uw vertrek bij uw provider naar de kosten en mogelijkheden.
Internetten kunt u (tegen betaling) in de vele internetcafés en veelal ook in de hotels.

Veiligheid

Net als in veel andere landen, heeft ook Zimbabwe te maken met criminaliteit. Als u zonder begeleiding van een gids op pad gaat, moet u op uw hoede zijn. Wij raden u daarom aan in een groepje van minimaal vier personen te gaan en sieraden of andere waardevolle spullen (zoals een fotocamera of filmapparatuur) NIET zichtbaar te dragen. Vermijd tevens afgelegen en slecht verlichte plaatsen en zorg ervoor dat u niet meer buiten bent als het donker is. Wij raden u aan kopieën te maken van uw reisdocumenten en alleen deze tijdens verplaatsingen mee te nemen.

Bevolking/cultuur

Het grootste deel van de bevolking (ca. 98%) behoort tot twee Bantoetalige groepen, 17% tot de Ndebele (Matabele) en 77% tot de Shona. Daarnaast is er een aantal kleinere stammen.

Klimaat

Zimbabwe ligt ten zuiden van de evenaar, dat wil zeggen dat de seizoenen tegengesteld zijn aan die van ons. Rond kerstmis is het in Zimbabwe hoogzomer en van mei tot augustus is het winter. De gemiddelde zomertemperatuur ligt tussen 25 en 30 graden overdag, met als heetste maand oktober, waarin de temperatuur op kan lopen tot meer dan 32 graden. In de winter zijn de temperaturen overdag aangenaam, zo'n 15 tot 20 graden. De beste periode om Zimbabwe te bezoeken is april/mei of augustus/september, wanneer het weer mild is en het doorgaans weinig regent. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

De Zambiaanse gerechten is Zuid-Afrikaans/Engels georiënteerd. Rundvlees, lamsvlees en wild zijn de voornaamste bestanddelen. Een traditioneel gerecht is de witte maïspap sadza. Het biermerk van Zimbabwe is Chibuku.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).


Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken

In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
- eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
- pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
- kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
- was voor het eten goed uw handen
- wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
- gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes).

Het water dat in Zimbabwe uit de kraan komt is niet drinkbaar. Flessen water zijn overal verkrijgbaar! Let u er op dat de flessen verzegeld zijn, ook in restaurants en hotels.

Omdat u naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij u adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). U kunt 's avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed anti-muggen middel met DEET gebruiken.

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Zimbabwe boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwese dollar, maar deze wordt haast niet meer gebruikt. Het is toegestaan een onbeperkt bedrag aan buitenlandse bankbiljetten mee te nemen naar Zimbabwe. Wel dient het totale bedrag aan de douane aangegeven te worden. Doet men dit niet, dan mag men slechts een bedrag van USD 200 (omgerekend) weer uit Zimbabwe exporteren. US dollars worden overal geaccepteerd, dus we raden u aan in US dollars te betalen. De meest geaccepteerde creditcards zijn Visa, American Express en Mastercard. Het is daarnaast mogelijk om met uw creditcard USD uit de ATM te pinnen, maar hier zit wel een beperking op van 100 USD per dag. We raden u af op straat geld te wisselen.

Lokaal prijsniveau

Het prijsniveau in Zimbabwe ligt over het algemeen lager dan in Nederland, met uitzondering van de toeristische gebieden. Lunch ca. 70 Zimbabwese dollar, diner ca. 150 Zimbabwese dollar, glas bier (in restaurant) ca. 7-8 Zimbabwese dollar.

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. U moet er niet vanuit gaan dat het water en de elektriciteit altijd van zelfsprekend is. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.