Expeditiecruise Noorse fjorden & Noordkaap

12-daagse reis incl. vliegreis & transfers - Hurtigruten cruise per MS Trollfjord

1ght_Johan_Wildhagen___Visitnorway.com
1Arrepia_Photography___Visitnorway.com
1rrepia_Photography___Visitnorway.com_
2sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1elgestadArtic_Light_ASvisitnorway.com
v
1ght_Johan_Wildhagen___Visitnorway.com
1Arrepia_Photography___Visitnorway.com
1rrepia_Photography___Visitnorway.com_
2sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1elgestadArtic_Light_ASvisitnorway.com
Vanaf2579per persoon
i
v
Prijs per persoon gebaseerd op:
Vertrekdatum 01-04-2017
Reisduur 12 dagen
Aantal personen 2 volwassenen
Exclusief:
Reserveringskosten € 25,00 per boeking
Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
LG
 • Beleef de ontluikende lente!
 • Alleen vertrek op 1 april 2017
 • Route Bergen-Kirkenes-Bergen
 • KLMvlucht,transfers,maaltijden
 • Het voorjaar: de Noorse natuur ontwaakt
 • 12 dagen
Inbegrepen & niet inbegrepen
8.61014
8,6
Beoordeeld door 14 reizigers van Kras
Meer beoordelingenAlle beoordelingen
Expeditiecruise Noorse fjorden & Noordkaap
Klik op een prijs voor de totaalprijs
)
 • Prijzen
 • Inbegrepen
 • Dagprogramma
 • Uw schip
 • Extra info
 • Excursies
 • Praktische info

Prijzen

Prijzen en data

 • -
 • +
Boeken met meer dan 6 personen?
n
v
Aantal kinderen
n
Een ogenblik geduld.

De prijsinformatie wordt opgehaald.

Klik op een prijs voor een berekening van de totale reissom. De prijzen zijn per persoon en inclusief kortingen, exclusief reserveringskosten en het Calamiteitenfonds?

Inbegrepen

Inbegrepen & niet inbegrepen

Inbegrepen

Retourvlucht Amsterdam-Bergen per KLM
• Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen
• 1 stuks handbagage tot 12 kg.
• Havengelden
• Transfer luchthaven - schip v.v.
• 11 nachten aan boord van het MS Trollfjord in een hut naar keuze (zie `Prijsberekening` voor de reissommen per hutcategorie) zoals beschreven
• Verzorging aan boord op basis van volpension. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen (beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met de lunch op de laatste dag)
• Het beschreven vaarprogramma
• Engels-/Duitssprekende reisleiding van de rederij aan boord

Niet inbegrepen

• Reserveringskosten € 25,00 per boeking (verplicht)
• Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van maximaal 9 personen (verplicht)

Bijkomende kosten ter plaatse:
• Niet genoemde maaltijden en drankjes
• Fooien
• Optionele excursies

Optioneel (direct bij te boeken):
• Reis- en annuleringsverzekering
• Ruimbagage
Excursiepakket: €328 per persoon

Extra informatie

BELANGRIJK: bij boeking dient u uw volledige achternaam, roepnaam, en geboortedatum door te geven. Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn op het moment van reizen.
afwijkende annuleringsvoorwaarden:
tot 45 dagen voor vertrek: 15%
44-22 dagen voor vertrek: 40% van de reissom
21-15 dagen voor vertrek: 60% van de reissom
14-1 dag voor vertrek: 90% van de reissom
dag van vertrek: 100% van de reissom

Groepsgrootte en annuleringstermijn

Minimum aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze reis: 10
Uiterste termijn van annulering wegens onvoldoende deelname: 14 dagen voor vertrek.
Minimum aantal deelnemers en uiterste termijn van annulering is niet van toepassing op een reeds gegarandeerde vertrekdatum

Dagprogramma

Open alle items

Dag 1: vliegreis Amsterdam-Bergen, transfer, inscheping

U vliegt vandaag per KLM vanaf Amsterdam naar Bergen. U wordt naar de haven van Bergen gebracht. Vanaf ongeveer 17.00 uur kunt u inschepen op het schip MS Trollfjord. Na het diner gaan de trossen los en varen we noordwaarts.

Dag 2: Ålesund

v
+1
Ålesund is de grootste vissershaven van Noorwegen. De stad is gelegen op drie verschillende eilanden die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn, met de Sunnmore Bergen op de achtergrond. De vissersschepen liggen in de buitenhaven, in de kleine en gezellige binnenhaven liggen de kleine schepen en plezierjachten. Ålesund is bekend om zijn bijzondere ‘Art Nouveau’ architectuur en neemt op dit gebied een belangrijke positie in binnen Europa. In 1904 werd vrijwel de gehele stad door brand verwoest, waarna de stad in baksteen werd herbouwd. De mooiste huizen in de stad staan in de Apotekergate en de Kongensgate.

Dag 3: Trondheim

v
+2
+1
Trondheim is een oude koningsstad. Er zijn weinig oude steden die hun gemoedelijkheid zo hebben kunnen behouden als Trondheim. Wat meteen opvalt zijn de vrolijk gekleurde pakhuizen op palen. Bezienswaardigheden liggen op loopafstand maar ook in het centrum van Trondheim is genoeg te zien. De Nidaroskathedraal, in het historische centrum van Trondheim, is het belangrijkste gotische monument van Noorwegen. Kenmerken van deze Middeleeuwse gotische bouwstijl zijn de hoge, spitse bogen. Of wandel door de charmante stegen van de wijk Bakkland met zijn gerestaureerde houten gebouwen. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in het voormalig koninklijk verblijf Stiftsgården. Dit indrukwekkende herenhuis is zeker de moeite waard.

Dag 4: Poolcirkel-Bodø-Saltstraumen

Vandaag passeert u de poolcirkel.

Bodø ligt aan de westkust op een landtong. Terwijl we Bodø naderen, ziet u rechts de indrukwekkende bergketen Børvasstindene. Prachtige bergtoppen, scheren en adembenemende eilanden trekken aan u voorbij. Het schip zal 's middags van 12.30 tot 15.00 uur aanleggen in Bodø. Vlakbij Bodø is de monding van de Saltfjord. Bijzonder is dat deze stad is omgeven door ruige natuur, u ziet er zelfs zeearenden boven het centrum zweven. Wilt u een goede indruk krijgen van de stad en wijde omgeving, dan moet u naar Rønvikfjellet gaan. Vanaf de top hebt u een mooi uitzicht op Bodø en wijde omgeving en bij helder weer kunt u zelfs Lofoten, een eilandengroep met besneeuwde bergtoppen, zien liggen. Bodø heeft een gezellig centrum, waar u uitgebreid kunt shoppen, maar ook gezellig op een terrasje kunt zitten. Ook een bezoek aan de bedrijvige haven is de moeite waard. Neem een kijkje bij en in de Bodinkerk, de kerk stamt uit 1200 en heeft daarbij een mooi interieur. Het Salten Museum is de moeite, het is gehuisvest in een van de oudste gebouwen van de stad en geeft een beeld van de geschiedenis van Bodø vanaf het begin van de 19de eeuw.

Dag 5: Harstad-Tromsø

v
Vandaag vaart het schip door het schilderachtige Raftsund naar de haven van Harstad voor een korte stop (vroeg in de ochtend). Door de smalle zeestraten en fjorden zet het schip koers richting Tromsø.

Tromsø ligt in het hoge Noorden van Noorwegen, op dezelfde breedtegraad als Noord-Alaska en maar liefst 300 kilometer boven de Poolcirkel! Het is een belangrijke havenstad, die al in de tijd van de Vikingen bestond. Het was ook de plek waarvandaan de eerste poolexpedities vertrokken. De bezienswaardigheden in dit `Parijs van het Noorden` zijn onder meer de prachtige IJskathedraal, het Poolmuseum (met interessante tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden) en het Tromsømuseum. Leuk is ook het tochtje met de kabelbaan Fjelheisen naar boven, voor een prachtig panorama over de stad en de omgeving!

Dag 6: Hammerfest-Noordkaap/Honningsvåg

v
1ght_Johan_Wildhagen___Visitnorway.com
1ght_Johan_Wildhagen___Visitnorway.com
+1
Na een stop van 05.15 tot 06.00 uur in Hammerfest, vaart u vandaag langs de kust van Finnmark naar Honningsvåg. U kunt hier optioneel een bezoek brengen aan de Noordkaap.

Honningsvåg is een populaire toeristenbestemming, omdat het de dichtstbijzijnde plaats is bij de Noordkaap. Dit kleine plaatsje heeft ongeveer 3000 inwoners en is geheel afhankelijk van de visserij, dit is al zo sinds de pre-historie. Bijzonder is dat in de winterperiode het altijd donker is, omdat de zon niet opkomt en in de zomerperiode het altijd dag is, omdat de zond niet onder gaat.
Dit is ook het vertrekpunt voor excursies naar de Noordkaap, het meest noordelijkste puntje van Europa. Kenmerkend is de grote wereldbol, het symbool van deze plek. Vanaf de rotswand, die ruim 300 meter boven de zeespiegel uitsteekt, is het uitzicht werkelijk spectaculair.

Dag 7: Kirkenes

In het uiterste noorden van Noorwegen ligt het kleine stadje Kirkenes. De stad ligt slechts zo’n 5 kilometer verwijderd van Rusland en ook Finland ligt niet ver weg. Van december tot april is het Snowhotel geopend. In dit hotel is het constant -4 graden Celsius en de dekens zijn gemaakt van rendierenvacht: een absoluut onvergetelijke ervaring! Ook kunt u hier een drankje drinken in de icebar, waar zelfs de glazen gemaakt zijn van ijs. In het Borderland Museum leert u meer over de ruige geschiedenis die deze afgelegen grensregio heeft gekend. In de omgeving van Kirkenes kunt u prima wandelen en genieten van de uitgestrekte natuur. Tevens zijn hier veel verschillende vogelsoorten te vinden en ook rendieren zijn niet schaars in deze regio.

Dag 8: Hammerfest-Tromsø

v
Door het spectaculaire Lyngenfjord vaart het schip naar Tromsø. We maken een korte stop in Hammerfest.

Hammerfest is een van de oudste steden van Noord-Noorwegen en is daarbij ook de meest noordelijke stad van Europa. In de gemeente wonen zo’n 10.000 mensen en naar schatting zo’n 100.000 rendieren. Ondanks dat Hammerfest noordelijk ligt, blijft het, het hele jaar door relatief ‘warm’. In de winter ligt de temperatuur slechts rond het vriespunt en mede door de Noordelijke Golfstroom blijft de haven altijd ijsvrij. Aan het begin van het centrum ligt de moderne Hammerfest kerk, met een bijzondere architectuur. Vlakbij de kerk bevindt zich het Gjenreisnignsmuseet, een interessant museum over de geschiedenis van de stad en de wederopbouw na de oorlog. De Isbjornklubben is een attractie die u absoluut niet kunt missen wanneer u in Hammerfest bent. Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van Lapland en leert u kennis maken met de wilde dieren die er wonen .

Dag 9: Harstad-Vesterålen en Lofoten-Solvær

v
1Arrepia_Photography___Visitnorway.com
1rrepia_Photography___Visitnorway.com_
2sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1sson_Photography_AB___Visitnorway.com
1elgestadArtic_Light_ASvisitnorway.com
1Arrepia_Photography___Visitnorway.com
1rrepia_Photography___Visitnorway.com_
2sson_Photography_AB___Visitnorway.com
+3
1sson_Photography_AB___Visitnorway.com
+2
Harstad is een stad en gemeente in de Noorse provincie Troms. De gemeente bestaat uit ontelbare eilandjes, waarvan sommige bewoond en sommige onbewoond zijn. In de zomer gaat de zon haast niet onder en in de winter blijft het hier het grootste deel van de dag donker. Harstad is een mix van oude en hedendaagse architectuur. Dit in combinatie met de vele gezellige cafés en restaurants, zorgt voor een goede sfeer in de stad. Een must-see in de stad is de kerk van Trondenes, een typisch Noorse kerk gelegen op een schiereiland. Achter deze kerk bevindt zich het Adolfkanon: het laatste kanon dat overgebleven is van de vier kanonnen die in de Tweede Wereldoorlog waren gebouwd. Rust staat centraal in Harstad en wandel- en natuurliefhebbers zijn hier dan ook helemaal op hun plaats .

Vesterålen staat bekend om de contrasten van witte stranden en landerijen tot aan de steile bergtoppen die vanuit zee oprijzen. Dit veelzijdige archipel biedt één van de grootste trekpleisters, namelijk de walvis. Door de voedselrijke omgeving is het voor de walvissen een gunstige plek om te leven. Vesterålen staat bekend om de karakteristieke oude vissersdorpjes met de gekleurde huizen waar vroeger veel vissers en vishandelaren hebben gewoond.

De Lofoten staan bekend om de goede viswateren, de schitterende natuur en afgelegen karaktistieke vissersdorpjes. De Lofoten zijn een eilandengroep gelegen midden in de woeste Noorse Zee, boven de Poolcirkel. Schitterende landschappen, imposante bergen, diepe fjorden en lange, wilde zandstranden typeren deze eilandengroep. De diversiteit van de Lofoten biedt een onvergetelijke natuurbelevenis. De Lofoten kennen ook een rijke geschiedenis in de Vikingentijd, wat terug te vinden is in het Lofotr Vikingenmuseum.

Dag 10: Bodø-Poolcirkel-Bronnoysund

Het schip vaart door nauwe zeestraten langs vruchtbaar boerenland. U passeert de Poolcirkel voor de tweede keer maar nu in zuidelijke richting. We varen langs de kust van Helgeland. Onderweg komen we enkele indrukwekkende bergen tegen zoals de Zeven Zusters, een bergketen bestaande uit zeven bergtoppen. Volgens een vroegere legende waren de zusters vergeten zich te verbergen en toen de zon opkwam, zijn zij versteend. Na een korte stop in Brønnøysund ziet u de Torghatten, de beroemde berg met een gat in het midden, ontstaan door de golven van de zee.

Dag 11: Trondheim-Molde

v
Molde is een plaatsje in het noordwesten van Noorwegen, gelegen op de hoek van de Noorse Fjorden. Het is de grootste stad in de regio die voornamelijk bekend staat om het jaarlijkse jazzfestival in juni, dit is het grootste jazzfestival in Europa. Ook is het de thuisbasis van één van de beste voetbalteams in Noorwegen. Vanaf het uitkijkpunt bij Varden, 407 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving met het beroemde Molde Panorama met zijn 222 besneeuwde bergtoppen.

Dag 12: Bergen, ontscheping, vliegreis naar Amsterdam

Alweer de laatste dag van deze adembenemende zeereis langs de Noorse kust. U kunt nog een laatste blik werpen op de fjorden en de schitterende natuur voordat we omstreeks 14.30 uur aanleggen in de Hanzestad Bergen, het eindpunt van deze reis. Na de ontscheping volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht per KLM terug naar Amsterdam.

Uw schip

Algemene informatie Hurtigruten

v

Hurtigruten – volgens velen de mooiste zeereis ter wereld. Het staat voor een onvergetelijke cruise-ervaring, een unieke manier om Noorwegen te verkennen. Al 116 jaar vaart deze rederij met passagiers en vracht de oude postroute vanuit de Hanzestad Bergen naar Kirkenes, maar ook hebben ze expeditie zeereizen naar Groenland, Spitsbergen of Antarctica. ’s Werelds mooiste zeereis is synoniem voor ontspanning. Vanaf het panoramadek van de moderne schepen kunt u het prachtige landschap aan u voorbij zien trekken. Ondanks het rustige karakter van de reis, hebben Hurtigruten-passagiers volop gelegenheid de dag actief bezig te zijn. Vanuit elke haven kunt u excursies maken. Beleef het zelf en neem met Hurtigruten levenslange herinneringen mee naar huis…

Algemene informatie MS Trollfjord

Het MS Trollfjord vaart sinds mei 2002 in de Hurtigruten vloot en behoort tot de drie grootste schepen. Met haar comfortabele uitrusting, het gebruik van natuurlijke materialen als steen en hout en een verhoogde passagierscapaciteit, weerspiegelt dit schip de stap van de rederij in de nieuwe eeuw. Uitsluitend op de Trollfjord en haar zusterschip Midnatsol vindt u de royale glazen erkers, die in enkele suites voor een bijzonder zonnige sfeer zorgen en een weids uitzicht bieden.

Specificaties

v

• rederij: Hurtigruten ASA
• bouwjaar: 2002
• lengte: 135,75 meter
• breedte: 21,5 meter
• tonnage: 16.140
• snelheid: 15 knopen
• capaciteit: 822 passagiers
• aantal bedden: 634
• lift aanwezig

Hutten

• Binnenhut categorie I, gelegen op dek 4, 6 en 7 (6-10 m²). Voorzien van 2 losse bedden (1 bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet.

• Buitenhut categorie N, gelegen op dek 4 (7-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet.

• Buitenhut categorie J, gelegen op dek 6 en 7 (7-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1 bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet. Deze hutten hebben beperkt of geen uitzicht.

• Buitenhut categorie L, gelegen op dek 3 en 4 (7-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1 bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet. Deze hutten hebben beperkt of geen uitzicht.

• Buitenhut categorie O, gelegen op dek 4 (5-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1 bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet.

• Buitenhut categorie P, gelegen op dek 6 (8-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1 bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet.

• Buitenhut categorie U, gelegen op dek 7 en 8 (8-13 m²) . Voorzien van 2 losse bedden (1bed en 1 sofabed), badkamer met douche en toilet.

Dek 3: autodek en passagiershutten
Dek 4: receptie, wasserette en passagiershutten
Dek 5: restaurant, winkeltje, diverse café's
Dek 6: passagiershutten
Dek 7: passagiershutten
Dek 8: internethoek, bar, panoramalounge, passagiershutten
Dek 9: zonnedek, 2 jacuzzi's, bar, sauna, fitnessruimte

Noot

Belangrijk! Indeling van de hutten geschiedt altijd door de rederij. Er kan een voorkeur worden aangegeven, dit is echter nooit een garantie.

Extra info

Reistips Hurtigruten

Open alle items

Alcohol

Hurtigruten is in het bezit van een volledige vergunning: bier, wijn en sterke drank zijn tussen 06.00 uur ’s morgens en 03.00 uur ’s nachts verkrijgbaar. Wij maken u erop attent dat prijzen voor sterke drank in Noorwegen over het algemeen hoger zijn dan in Nederland. Wijn en sterke drank worden niet verkocht in de Noorse plaatselijke supermarkten, maar alleen in door de staat geëxploiteerde winkels (Vinmonopol). Deze winkels zijn gevestigd in de steden en grotere plaatsen. Bier is in de meeste levensmiddelenzaken verkrijgbaar, met uitzondering van enkele plaatsen. Tromsø heeft bijvoorbeeld een speciaal verkooppunt voor bier. Restaurants en cafés moeten een vergunning hebben voor het serveren van alcoholische dranken. De leeftijdsgrens voor het kopen van bier en wijn is 18 jaar, voor sterke drank is deze vastgesteld op 20 jaar.

Drankjes aan boord
Aan boord zijn de prijzen van de dranken ongeveer gelijk aan het restaurant niveau in Nederland. Alcoholische dranken en cocktails zijn iets duurder.
Ter indicatie:
Koffie/thee ca. € 2,50
Fris ca. € 2,50
Bier ca. € 3,10
Wijn ca. € 4,80
Prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen

Bagage

In de Scandinavische landen is de dienstverlening van een kruier vrij onbekend. We raden u dringend aan zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. Denkt u eraan om belangrijke medicijnen, bril en reisdocumenten altijd in uw handbagage en niet in uw koffer te vervoeren. We raden u aan liever twee kleinere koffers mee te nemen dan één grote. Let u erop dat de bagagevrijdom bij vliegreizen meestal 20 kg is.

Daglicht

Gedurende een bepaalde periode in de lente en zomer gaat de zon in Noord-Noorwegen niet onder. Ook in Zuid-Noorwegen duren de dagen veel langer en is het om een uur of 11 ’s avonds nog licht. De zon komt gewoonlijk in die periode al om een uur of drie ’s nachts op.

Elektriciteit

De hutten zijn uitgerust met stopcontacten voor 220 V wisselstroom.

Excursies

In enkele havens waarin langer wordt aangelegd worden excursies aangeboden. Informatie over excursies vindt u op www.norske.nlExcursies kunnen op korte termijn, bijv. wegens het niet bereiken van het minimum aantal deelnemers, afgezegd worden . De betaalde excursies worden in dit geval in Noorse Kronen op uw boordrekening teruggestort.

Expeditiereizen

Bij de beschreven dagprogramma’s gaat het om een gepland reisverloop, niet om een gegarandeerde dienstregeling. Uw expeditieteam/reisleiding aan boord kan het programma op korte termijn aanpassen als gevolg van snel veranderende ijs- of weersomstandigheden of om gespotte dieren nader te observeren. Op deze manier wordt een voor u optimaal, individueel reisprogramma gegarandeerd.

Fooien

Aan boord zijn fooien geen must. Bent u met een bepaalde service bijzonder tevreden, dan bent u vanzelfsprekend vrij om individueel fooi te geven.

Fotograferen

Voor zover dit uw interesse heeft, denk aan een videocamera, fototoestel en verrekijker. Het is aan te bevelen voldoende films of opslagmedia mee te nemen omdat fotomateriaal in Noorwegen heel duur is.

Geldzaken

De Noorse valuta, tevens betaalmiddel aan boord, is de Noorse Kroon. Om aan boord niet de hele tijd met contant geld te hoeven betalen, wordt voor u een rekening geopend. We raden u aan een cruisecard te nemen, waarmee u alle betalingen aan boord kunt doen. Als aanbetaling/garantie worden contant geld en creditcards geaccepteerd, zoals VISA, American Express en Mastercard. Aan het einde van de reis betaalt u de boordrekening bij de receptie. Het is aan te raden om voor kleine uitgaven aan land de plaatselijke valuta in kleine hoeveelheden mee te nemen. Omdat u bij bepaalde reizen nauwelijks in de gelegenheid zult zijn naar een bank te gaan, dient u voor vertrek de passende voorzorgsmaatregelen te treffen. Een bank waar u Noorse Kronen kunt pinnen, vindt u alleen in de grotere aanlegplaatsen.

IJsklasse expeditieschepen

Schepen dienen te voldoen aan de voorschriften met betrekking tot de scheepsromp, machine-installatie en overige uitrusting. Verschillende classificatiemaatschappijen delen de schepen in de zogenaamde ijsklassen in. Deze geven aan hoe dik het ijs mag zijn waardoor het schip vaart. De Hurtigruten schepen hebben ijsklassen van 1A* tot 1C en zijn daardoor bijzonder geschikt voor reizen in de poolzeeën.

Fins-Zweedse IJsklassen:
1A*: tot 1,0 meter dik ijs
1A: tot 0,8 meter dik ijs
1B: tot 0,6 meter dik ijs
1C: tot 0,4 meter dik ijs

In- en ontscheping

De inscheping begint op het tijdstip dat in het reisprogramma staat vermeld. Meestal begint inscheping ca. 4 uur voor vertrek, ontscheping start meestal ca. 1 uur na aankomst in de haven. De volgorde van ontscheping zal afhankelijk zijn van de vertrektijden van de eventuele transfers en vliegreizen.
Indien u bij Kras heeft geboekt is het niet mogelijk om online in te checken!

Kleding

Avondkleding (kostuum, cocktailkleding) is niet nodig. Vergeet niet dat u naar koude streken gaat dus neem absoluut warme, wind- en waterdichte kleding mee! Ook sjaal, muts, stevige schoenen en zonnebril/crème zijn onmisbaar.

Klimaat

De meeste mensen hebben een verkeerd beeld van het weer in Noorwegen/Groenland/Spitsbergen. Het kan in Noorwegen veel warmer zijn dan men op deze noordelijke breedtegraden zou verwachten. Hiervoor is in de eerste plaats de warme Golfstroom verantwoordelijk, die verwarmd zeewater naar de Noorse kust transporteert. Zelfs ’s winters blijven de havens ijsvrij. De temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot 25° - 30°C, zelfs in Noord-Noorwegen.

Kostbaarheden

Er is een kluis bij de receptie waar u uw kostbaarheden kunt laten bewaren. Hurtigruten accepteert geen verantwoordelijkheid voor waardevolle artikelen en geld bewaard in de hut.

Laad- en loswerkzaamheden

Omdat het bij de Hurtigruten schepen ook om werkschepen met laad- en loswerkzaamheden gaat en de havens 24 uur per dag worden aangelopen, kan een zekere afbreuk door lawaai (ook ’s nachts) niet uitgesloten worden.

Maaltijden

Een speciaal dieet dient bij boeking te worden opgegeven en kort voor vertrek nog eens gedetailleerd te worden besteld.

Medische Verzorging

Wegens de korte afstanden tussen de afzonderlijke havens in Noorwegen is er noch een arts, noch een apotheek aan boord, maar natuurlijk wel een EHBO-uitrusting en een ziekenboeg. Alleen op de reizen naar Spitsbergen, Groenland en Antartica is er wél een arts aan boord, bovendien is de bemanning medisch opgeleid. Bij de reizen naar Antarctia is voor vertrek het invullen van een medische verklaring verplicht. Deze vragenlijst dient ter informatie voor de scheepsarts of de rederij, om uw medische verzorging in noodgevallen optimaal te kunnen waarborgen. Alle gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Middernachtzon

Een bijzonder Noors fenomeen is de middernachtzon. In de drie noordelijke provincies schijnt de zon van half mei tot eind juli 24 uur per dag. Dat betekent bijvoorbeeld dat u op de Lofoten midden in de nacht kunt golfen in het licht van de middernachtzon.

Noorderlicht

Of ‘Aurora Borealis’, zoals de wetenschappelijke naam luidt, is het vaakst te zien tussen november en februari. Gegarandeerd is het natuurlijk niet, want het verschijnsel is afhankelijk van bijzondere meteorologische omstandigheden. Het noorderlicht is het best waarneembaar ten noorden van de poolcirkel en wordt daarom ook wel poollicht genoemd. Soms zijn de weersomstandigheden echter zodanig dat het ook in Zuid-Noorwegen te zien is.

Noordkaap

De Noordkaap is het noordelijkste puntje van Europa en een populaire toeristische attractie. Op het plateau staat het toeristencentrum Noordkaaphal, waar een spectaculaire videofilm wordt vertoond. Verder zijn er historische tableaus, restaurants, een kapel, een souvenirwinkel en een postkantoor waar post verstuurd kan worden met een echte Noordkaap-stempel. Ook het monument “Kinderen van de wereld” heeft hier een plaatsje gevonden.

Reisdocumenten

Voor reizen met MS Polar Star en het MS Expedition is een geldig paspoort vereist, dat na de reis nog 3 maanden geldig is. Voor de Oostzeecruise een geldig paspoort dat nog 6 maanden geldig is en evt. ook een visum, zie informatie bij de reis. Voor reizen naar Zuid-Amerika is een paspoort vereist dat na de reis nog 6 maanden geldig is. N.B. iedere reiziger is zelf verantwoordelijk voor alle noodzakelijke reisdocumenten. Wijzigingen voorbehouden.

Reisleiding

Op alle Hurtigruten schepen bevindt zich het hele jaar door Noors-/Engels-/Duitssprekende reisleiding aan boord die informatie verstrekt over het dagprogramma, de excursies en overige activiteiten.

Restaurant

De verzorging aan boord is op basis van volledig pension (tenzij anders vermeld bij Inclusief, tabblad Data & Prijzen). De maaltijden worden op vaste tijden geserveerd: uitgebreid ontbijtbuffet tussen 07.00-10.00 uur, groot lunchbuffet met warme en koude gerechten en desserts van 12.00-14.30 uur en het 3-gangen diner tussen 18.30-21.00 uur. De exacte tijden worden aan boord gegeven. Dranken, sandwiches, warme en koude gerechten zijn verkrijgbaar in de cafetaria.

Roken aan Boord

Op alle Hurtigruten schepen is het roken alleen op aangewezen plaatsen aan dek toegestaan als het schip zich op zee bevindt. Ligt het schip in de haven dan is roken aan boord van alle schepen principieel verboden.

Spreektaal aan boord

Officiële spreektaal aan boord is Noors en Engels. Op alle Hurtigruten schepen bevindt zich het hele jaar door Engels- en/of Duitssprekende reisleiding die informatie verstrekt over het dagprogramma, de excursies, mededelingen, informatie over de havens, menukaarten en overige activiteiten.

Telefoon & Fax

Alle schepen beschikken over munttelefoons. Mobiele telefoons hebben in Noorwegen meestal een goede bereikbaarheid. Bovendien bent u aan boord in de regel altijd per telefoon en fax te bereiken. Alle schepen kunnen via automatisch telefoonverkeer rechtstreeks bereikt worden. Het telefoonnummer en emailadres ontvangt u bij de reispapieren.

Wasserette

Met uitzondering van het MS Lofoten en MS Nordstjernen, beschikken de schepen over een wasserette met wasmachines en wasdrogers. De benodigde munten kunt u verkrijgen bij de receptie.

Winkel

Op de meeste schepen is een kleine winkel met verkoop van ansichtkaarten, postzegels, souvenirs, gebreide truien/vesten en enige toiletartikelen.

noot

Bovenstaande informatie is afkomstig van derden. Kras is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of wijzigingen.

Excursies

Excursiepakket vertrek 1 april à € 328 p.p.

De volgende 4 excursies zijn inbegrepen:
• Alesund, rondleiding met gids (dag 2)
Alesund, gebouwd op drie door bruggen met elkaar verbonden eilanden, staat ook bekend als stad van de Art Nouveau. Vandaag de dag presenteert het 40.000 inwoners tellende Alesund zich, met haar torenspitsen en detailrijke ornamenten op de huisgevels, net als vroeger, als een uniek stedenbouwkundig monument. Na de grote brand in 1904, die het in die tijd hoofdzakelijk uit houten huizen bestaande Alesund vernietigde, werd de stad binenn drie jaar in de toen moderne Art Nouveau stijl herbouwd. Beleef de bijzondere architectuur, cultuur en geschiedenis bij een stadsrondleiding met deskundige gids inclusief bezoek aan het Art Nouveau Center.

Noordkaap (dag 6)
Voor de meeste passagiers is deze excursie naar het noordelijkste punt van het Europese vasteland een 'must'. Vanuit Honningsvag vertrekt de bus. Onderweg ziet u het subarctische landschap van het eiland Mageroy en met grote waarschijnlijkheid ook rendieren. In de Noordkaaphal kunt u een bezoek brengen aan het noordelijkste postkantoor, cafetaria en oecumenische kapel. Op het Noordkaapplateau wordt een 180 graden panoramafilm vertoond over de Noordkaap en de provincie Finnmark in vier jaargetijden.

Middernacht concert Tromso (dag 8)
In Tromso heeft u de gelegenheid om de beleving van de middernachtzon op een heel bijzondere manier te huldigen. In de elegante en moderne Ishav IJszeekathedraal met een 35 meter hoge glazen gevel wacht u een uniek nachtelijk concert bij kaarslicht met Noorse volksliederen en enkele prachtige klassieke werken. Met een beetje geluk, stroomt gedurende de het concert het licht van de middernachtzon, door het indrukwekkende gebrandschilderde glazen mozaïek naar binnen. Deze fantastische muzikale ervaring wordt versterkt de perfecte akoestiek van de Arcitische kathedraal. Al met al is het een ontroerende en perfecte manier om de dag af te sluiten!

Trondheim met Nidarosdom (dag 11)
Deze twee uur durende stadstour door de voormalige hoofdstad Trondheim is de juiste keuze als u veel te weten wilt komen over deze stad. Trondheim werd al in 997 door de Viking koning Olav Tryggvason gesticht, die de naam 'Nidaros' gaf. De op twee na grootste stad van Noorwegen heeft veel van de charmes en de intimiteit van kleinere stad behouden. Het is ook een stad vol contrasten, met klooster-ruïnes, indrukwekkende houten gebouwen, kleurrijke werven en een mooi rood geschilderde stadsbrug over de rivier de Nidelv. Door midddel van een gids brengt u uiteraard een bezoek aan de indrukwekkende kerk waar de Noorse koningen worden gekroond. De Nidaros-dom is het grootste middeleeuwse sacrale bouwwerk van Noorwegen, in 1070 gebouwd op het graf van St. Olav.

Indien u het bovenstaande excursiepakket boekt, ontvangt u gratis ca. € 60 boordtegoed p.p.!


Er is een minimum aantal deelnemers van 20 personen van toepassing voor het definitief doorgaan van de excursiepakketten. Voor het garant doorgaan van het excursiepakket gelden andere voorwaarden dan voor het garant doorgaan van de hele reis.

Meer informatie over de verschillende excursies is aan boord te verkrijgen. De genoemde excursies zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en jaargetijden. Ook kunt u voor meer informatie kijken op:
http://www.hurtigruten-nederland.nl/

Praktische info

Belangrijke informatie Noorwegen

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Koninkrijk Noorwegen Oppervlakte: 323.787 km²
Ligging: in Noord-Europa, in het westen van het Scandinavische Schiereiland en grenzend aan Zweden, Finland en Rusland
Hoofdstad: Oslo
Inwoners: ca. 4,7 miljoen
Taal: Noors
Staatsvorm: parlementaire constitutionele monarchie, gedecentraliseerde eenheidsstaat
Valuta: Noorse kroon (NOK)
Tijdverschil: niet van toepassing
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor Noorwegen dient u te beschikken over een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart.

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Noorwegen noodzakelijk is/zijn!

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Rondreizen

Voor rondreizen geldt dat een goede mobiliteit en basisconditie noodzaak is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. De programma-invulling is vaak dermate complex dat een rolstoel of rollator van invloed kan zijn op de haalbaarheid van het reisschema. Wij kunnen dan ook helaas nauwelijks reizigers met een rolstoel of rollator op deze reizen aannemen.

Telefoon/internet

Internationaal telefoneren is mogelijk vanuit de accommodaties. Echter dit is meestal erg duur. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
Vrijwel alle hotels beschikken over internetfaciliteiten (veelal tegen betaling).

Bevolking/cultuur

Het grootste deel van de bevolking is van Scandinavische afkomst en woont met name in de steden en langs de zuidkust. In het noordelijke Lapland wonen de traditionele Samen (van de ca. 50.000 Saami wonen er ca. 30.000 op Noors grondgebied). Vroeger waren zij deels nomadisch, tegenwoordig hebben ze vrijwel allemaal een vaste verblijfplaats. Zij spreken Samisch. De Lutherse kerk is de staatskerk.

Klimaat

Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. Aan de westkust heerst een zacht gematigd zeeklimaat, in het noorden een toendraklimaat, ten oosten van de bergketens een landklimaat. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.weeronline.nl.

Eten en drinken

Enkele bekende Noorse gerechten zijn Gravlaks (gemarineerde zalm), fiskeboller (visballetjes in bechamelsaus) en Klippfisk (stokvis). Alcohol is prijzig. Typisch Noors is het uit aardappelen gedistilleerde Akevitt, met komijn.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).


Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Noorwegen boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid in Noorwegen is de Noorse Kroon. Ook geldautomaten zijn overal te vinden. Bij banken en hotels kunt u geld wisselen. Ook creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd als betaalmiddel.

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch v.a. ca. EUR 10, diner v.a. c.a. EUR 25
- indicatieprijs kop koffie v.a. ca. EUR 2,50, glas bier v.a. ca. EUR 6, glas wijn v.a. ca. EUR 6

's Lands wijs, 's Lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.