Praktische informatie over Oeganda

Open alle items

Grensdocumenten

Voor een vakantie naar Oeganda heeft u een Nederlands paspoort nodig dat bij aankomst in Oeganda nog minstens 6 maanden geldig is. Tevens is een visum verplicht. Hotels in Oeganda kunnen vragen om uw paspoortgegevens. Om uw incheck sneller te verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen. Indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen.

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u uw visum voor Oeganda aanvragen?

Wanneer u een visum voor Oeganda aan wilt vragen, dan heeft u verschillende mogelijkheden:
  • Aanvraag van een single entry e-visum via een speciale website van de overheid van Oeganda. Via deze website kunt u alleen betalen met een creditcard. Uw aanvraag wordt altijd binnen 24 uur afgehandeld.
  • U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.


Visum Oost-Afrika (combinatievisum voor Kenia, Oeganda & Rwanda)
Bezoekt u tijdens uw rondreis Kenia, Oeganda én/of Rwanda? Voor reizen waarbij u een bezoek brengt aan meerdere van deze landen bieden wij een combinatievisum aan zodat u niet per land een afzonderlijk visum hoeft aan te vragen. Zo bespaart u kosten en tijd!

Hoe vraagt u het combinatievisum voor Oost-Afrika aan?


U heeft verschillende mogelijkheden om het combinatievisum voor Oost-Afrika reizen aan te vragen:
  • Bij reizen waarvoor dit visum van toepassing is, kunt u dit combinatievisum voor Oost-Afrika rechtstreeks bijboeken tijdens het boekingsproces. Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen.
  • Indien u graag uw visum zelf wilt regelen, kunt u dit doen via onze partner VisumCentrale. Op de website van VisumCentrale kiest u dan bij ‘Bestemming’ voor Kenia of Oeganda en bij ‘Reden van uw reis’ voor ‘Toerisme - Oost Afrika’. De VisumCentrale rekent extra afhandelingskosten voor uw visum.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Vaccinaties
Voor een vakantie naar Oeganda zijn vaccinaties voor Cholera en Gele koorts verplicht. Ook worden er enkele vaccinaties aanbevolen. Raadpleeg uw huisarts of Reisprik voor meer informatie.

Medicijnen
Wanneer u medicijnen meeneemt, is het aan te raden ze in de originele verpakking te laten en ze te bewaren in uw handbagage.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Veiligheid
Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Oeganda criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist. Het wordt sterk afgeraden om sieraden of andere waardevolle zaken zichtbaar op straat te dragen. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plekken en zorg ervoor dat u vóór het donker binnen bent. Maak van reisdocumenten kopieën en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen. Aangeraden wordt niet alleen op pad te gaan.

Geldzaken

De munteenheid van Oeganda is de Oegandese shilling. Men accepteert vaak ook Amerikaanse dollars, Engelse ponden of euro's. Deze valuta mogen onbeperkt ingevoerd worden. Het is dan ook aan te raden enkele losse (dollar of euro)biljetten mee te nemen voor bijvoorbeeld het betalen van de taxi. U kunt geld wisselen bij banken en bij geldwisselbureaus in de grote steden. Voor buitenlanders/toeristen is het niet mogelijk gebruik te maken van de geldautomaten. Creditcards worden alleen geaccepteerd door hotels en enkele grote restaurants.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Bereik in Oeganda
Het bereik in Oeganda is goed in de steden, redelijk tot slecht daarbuiten.

Tijdverschil

In Oeganda is het gedurende de wintertijd 2 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland.

Voltage

Voor een vakantie naar Oeganda heeft u een wereldstekker nodig (240V).

Klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat met twee droge seizoenen; van december tot februari en van juni tot augustus. Door de relatief hoge ligging van Oeganda zijn de temperaturen niet extreem hoog. In de hoofdstad Kampala is het het gehele jaar rond de 25 graden Celsius. In het noorden kan het 10 graden warmer zijn, in het westen 10 graden kouder.

Goed om te weten

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.