Praktische informatie over Suriname

Open alle items

Grensdocumenten/visum

Voor Suriname dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig dient te zijn.

Naast een Nederlands Paspoort volstaat een Toeristenkaart. Kosten: €35 (USD 40). Te verkrijgen als E-toeristen-kaart via de website: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online. Tot en met 18-10-2019 kan de toeristenkaart nog worden aangeschaft of tijdens inchecktijden KLM en TUI fly & Surinam Airways op Schiphol of bij aankomst in Suriname. Vanaf 19-10-2019 is het alleen nog maar mogelijk de toeristenkaart online aan te schaffen. Ons advies: aanschaffen via de website of tot 18.10.19 op Schiphol: locatie vertrekhal 3, tegenover incheckbalie 17. Vereist: paspoort (min. 6 mnd geldig bij aankomst), retourticket en evt. extra documenten (zie website consulaat).

Bezoekt u naburige landen tijdens een rondreis?
Alleen bij de rondreis De natuurpracht van de drie Guyana's (36914), waarbij u meerdere keren Suriname binnengaat vanuit verschillende landen, zoals Guyana en Frans-Guyana, heeft u een multiple entry visum nodig i.p.v. een toeristenkaart.

U heeft verschillende mogelijkheden om zo’n mulptiple entry visum aan te vragen:
• Wij kunnen uw visum (tegen betaling) voor u regelen. U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers.
• U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen. Zie www.kras.nl/visum .

Om de incheck in uw hotel vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs en visum mee te nemen.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Veiligheid
Net zoals in alle andere landen van de wereld, moet u ook in Suriname op uw spullen letten, vooral op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.). Pas op voor zakkenrollers, draag geen waardevolle objecten te opzichtig en maak gebruik van het kluisje (indien aanwezig) in uw hotel of appartement om waardevolle spullen op te bergen.

Geldzaken

De munteenheid in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). Euro’s en Amerikaanse dollars kunt u bij de meeste banken in Paramaribo tegen de dagkoers wisselen. Pinnen is mogelijk met een Maestrokaart, ook met creditcards kunt u geld opnemen. Het prijsniveau in Suriname ligt iets lager dan dat van ons.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

Gedurende de wintertijd is het 4 uur vroeger in Suriname dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het 5 uur vroeger in Suriname.

Voltage

De netspanning in Suriname is 110-120 volt. De stopcontacten kunnen dus ook afwijken van de onze. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Klimaat

Suriname heeft een typisch tropisch regenwoudklimaat. Deze bestaat uit een korte en lange droge tijd, en een korte en lange regentijd. De korte regentijd is rond december en vooral januari. De lange regentijd is van april tot en met juli. Februari en maart kennen een korte droge en relatief koele tijd en van augustus tot en met november is de lange droge tijd. Tijdens de regentijd regent het meestal niet de hele dag, maar voornamelijk aan het eind van de middag. Er kunnen dan zeer heftige, maar korte regenbuien optreden. Deze komen vanuit het vochtige regenwoud en trekken zo verder richting zee. Het mooie van deze tropische regenbuien is dat de Surinaamse natuur helemaal tot leven komt na zo'n regenbui. Tot in de verte kunt u de brulkikkers en vogels horen, een prachtig geluid. De gemiddelde jaartemperatuur is Suriname is ongeveer 28 graden Celsius. Tijdens de droge periode loopt deze dikwijls op tot boven de dertig graden Celsius. De minimumtemperatuur blijft steken op zo'n 23 graden Celsius. De beste reistijd is februari en augustus t/m november.

Klimaat Suriname

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temp. (°C)30°30°31°31°31°31°31°32°33°33°32°31°
groen = de beste reistijd
geel= regenseizoen

Goed om te weten

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.