Praktische informatie over Zuid-Afrika

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Zuid-Afrika heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat nog minimaal 2 blanco pagina’s NAAST elkaar heeft en tot minstens 1 maand na terugkomst geldig is. Een visum is niet nodig. Brengt u tijdens uw reis naar Zuid-Afrika een bezoek aan Lesotho of eSwatini? Bij een bezoek aan Lesotho of eSwatini dient uw paspoort nog tot tenminste 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn! Daarnaast is voor zowel Lesotho als eSwatini 1 lege visumpagina noodzakelijk.

Hotels in Zuid-Afrika hebben volgens de Zuid-Afrikaanse wet het recht om een kopie van uw paspoort te maken en te bewaren voor hun eigen administratie. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om zelf al kopieën van uw paspoort mee te nemen.

Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Reizen met kinderen

De Zuid-Afrikaanse immigratiewet vraagt van ouders dat zij kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk de ouders zijn van het kind en gerechtigd zijn met hen op reis te gaan. Hiermee wil de overheid de veiligheid voor kinderen te verhogen en de kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen. Ouders die met hun minderjarige kind(eren), jonger dan 18 jaar of die 18 jaar worden tijdens de reis, willen reizen in of via Zuid-Afrika moeten in het bezit zijn bepaalde papieren.

Welke documenten heeft u precies nodig?

1. Ouders die met hun minderjarige kind(eren) reizen dienen naast hun paspoorten en tickets een origineel geboorteakte (of een gecertificeerde kopie van het origineel) van het reizende kind(eren) te kunnen tonen, waarop de gegevens van de ouders vermeld zijn.

2. Alleenstaande ouders die met hun minderjarige kind(eren) reizen dienen naast hun paspoorten en tickets een origineel geboorteakte (of een gecertificeerde kopie van het origineel) van het reizende kind(eren) te kunnen tonen, waarop de gegevens van de ouders vermeld zijn. Daarnaast moeten zij een officieel document kunnen tonen waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind. Of een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder kunnen tonen waarop vermeld staat dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon (zie Parental Consent Affidavit formulier). Of indien van toepassing een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

3. Volwassenen, die met minderjarig kind(eren) reizen waarvan zij niet de biologische ouder zijn dienen een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte van het kind te kunnen tonen. Daarnaast dient men een getekende verklaring van de ouders te kunnen tonen waarop vermeld staat dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon (zie Parental Consent Affidavit formulier). Daarbij moeten kopieën van de identiteitsdocumenten en de contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind overlegd kunnen worden.

NB Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort, maakt het niet uit in welke taal de geboorteakte is. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Deze papieren moeten wel in het Engels zijn.

Lees meer

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Vaccinaties
Voor een vakantie naar Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden er enkele vaccinaties aanbevolen. Raadpleeg uw huisarts of Reisprik voor meer informatie.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Criminaliteit
Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Zuid-Afrika criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist. Vooral in de grote steden, zoals Johannesburg, Kaapstad, Durban en Pretoria kunnen gewelddadige berovingen plaatsvinden. Het wordt dan ook sterk afgeraden om sieraden of andere waardevolle zaken (gsm, fototoestel, filmapparatuur etc.) zichtbaar op straat te dragen. Vermijd in de regel afgelegen en slecht verlichte plekken en zorg ervoor dat u vóór het donker binnen bent. Maak van reisdocumenten kopieën en neem alleen deze mee tijdens verplaatsingen. Aangeraden wordt niet alleen op pad te gaan, maar waar mogelijk in groepjes (minimaal 4 personen), zeker wanneer u genoodzaakt bent in de grote steden geld te pinnen. We geven u het dringende advies zogeheten townships slechts met deskundige begeleiding te bezoeken.

Geldzaken

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand. In Zuid-Afrika kan u vrijwel overal pinnen. Ook kunt u vooraf bij uw bank of bij het GWK voldoende Rand kopen. U mag maximaal 5.000 Rand invoeren. Denk er wel aan dat de bank deze munteenheid meestal niet in voorraad heeft en dat het enkele dagen kan duren voor men u van dit geld kan voorzien. Ter plaatse kunt u geld wisselen bij de banken, maar dit is tijdrovend en er worden hoge commissies gerekend. Creditcards zoals Diners Club, American Express, Visa en Mastercard worden over het algemeen overal geaccepteerd (let op: veelal niet in kleinere steden en dorpen!). Wij raden u sterk af om geld te pinnen of om te wisselen op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Het prijsniveau in Zuid-Afrika ligt een stuk lager dan in Nederland. In de toeristische gebieden is het prijsverschil kleiner.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat je je pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren je om ruim voor vertrek bij je bank te informeren of jouw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op je vakantiebestemming.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan je vakantie kun je bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. Je kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. Je vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet je zo zeker dat je een gunstige koers betaalt en dat je veilig wisselt. Je betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Telefoon & internet

Mobiel bellen is niet overal mogelijk, maar in Zuid-Afrika kunt u wel gebruik maken van telefooncellen. U betaalt dan met muntjes of met een telefoonkaart. Er zijn kaarten van Telkom te verkrijgen van 15, 20, 50, 100 en 200 Rand. Houd er rekening mee dat telefoneren vanuit de hotels zeer duur kan zijn.

In Zuid-Afrika beschikken de meeste hotels over wifi (al dan niet tegen betaling). De plaatselijke wifi-netwerken zijn alleen niet altijd even goed toegankelijk en vaak ook niet zo snel. In elke (middel)grote stad vindt u ook veel internetcafés.

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In Zuid-Afrika is het gedurende de wintertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is er geen verschil.

Voltage

Het is handig om een wereldreisstekker mee te nemen, want ze hebben in Zuid-Afrika stopcontacten (230V/50Hz) waar onze Nederlandse stekkers niet op passen. Let op dat expliciet vermeld wordt dat uw reisstekker geschikt is voor Zuid-Afrika. Eventueel kunt u hem ook ter plaatse aanschaffen.

Het kan gebeuren dat het elektriciteitsbedrijf van de staat een ‘kragonderbreking’ afkondigt. Dit is een periode van een paar uur waarin er geen stroom geleverd wordt om energie te besparen.

Goed om te weten

Verkeer
In Zuid-Afrika wordt er aan de linkerkant van de weg gereden.

Bagage
Bagage waarvan de verpakking of vorm schade kan veroorzaken of het bagagesysteem kan blokkeren, bijvoorbeeld bagage die is verpakt met huishoudfolie voor eten of balvormige bagage, wordt bij het inchecken geweigerd. We raden u daarom ten zeerste af om uw bagage te verpakken met huishoudfolie. Professionele verzegeling is toegestaan, zolang dit niet resulteert in onhandelbare bagage.